Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe na śniadanie, kolację, do pracy, jako przekąska. U mnie dzisiaj z jabłkami, ale mogą być z serem, makiem, dżemem - albo z nadzieniem, takim jak lubisz.
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnuszka i stawiany na ogniu, dodajemy cukier waniliowy i smażymy je do miękkości, często mieszając. Na koniec dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki cukru - wymieszać i dodać 2 łyżki mąki - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
4 żółtka i 1 jajko ubić z 3/4 szklanki cukru.
Masło i margarynę roztopić w garnuszku i pozostawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, mleko i ubije jajka. Wymieszać wszystko dużą łyżką do połączenia składników, następnie mięsić około pół godziny. Pod koniec dodać roztopiony, przestudzony tłuszcz i mięsimy dalej, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Odrywać małe części ciasta, w środek nakładać nadzienie - usmażone i przestygnięte jabłka, formować kulki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawić na kilka minut, żeby jeszcze trochę podrosło. Gotowe posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku 150C około 20 minut.
Gotowe.