Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 290

Popularne danie ,które uwielbiają wszyscy ,również moja rodzina.Proponuję moją wersję pierogów.

Składniki

  • Mąka pszenna krupczatka 300g
  • Mleko 2% 3/4 szklanki
  • Szczypta soli
  • Twaróg tłusty 500g
  • Ziemniaki 300g
  • Cebula biała 1 szt
  • Trochę pieprzu
  • Łyżka masła
  • Śmietana 18% 1/2 szklanki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać ugotować .Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle.Mąkę przesiać, dodać sól stopniowo dodając mleko zagnieść ciasto, aby było gładkie i delikatne.Zawinąć w folię odstawić aby odpoczęło.

  2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać twaróg , zeszkloną cebulę, przyprawić solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać.

  3. Ciasto podzielić na mniejsze porcje.Wałkować na cienki placek i szklanką wycinać kółka.Nałożyć farsz, zlepić brzegi.Zagotować wodę w garnku z dodatkiem soli i na wrzątek wrzucać porcjami pierogi .Gotować od wypłynięcia 2 min.

  4. Śmietanę wysmażyć na rumiano ,polać pierogi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń