Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolę ruskie, a jeśli z mięsem to tylko podsmażane :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Robimy farsz: mięso gotujemy, pod koniec gotowania solimy, odstawiamy. Na patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Gdy cebulka i czosnek nam się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Robimy ciasto: łączymy mąkę z jajkami i oliwą. Wyrabiamy ciasto, delikatnie podlewając wodą. Pamiętajmy, że czym cieplejsza woda tym lepiej. Gdy dodamy zimnej wyjdą nam kluchy. Dzielimy na 2 części, żeby nie wyschło podczas wałkowania. Po kolei wałkujemy na grubość ok 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki
Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi.
Gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie, odcedzamy.
Podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek (tak jak lubimy).
Podajemy z podsmażanym boczkiem, cebulką, szczypiorkiem, śmietaną lub barszczem.
Smacznego :)