Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne ptysie

Pikantne ptysie

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4355

Dodano:

Odsłon: 6430

Pikantne, a raczej wytrawne przekąski są mile widziane na każdym przyjęciu. Ponieważ będzie grill, będą goście, to muszą być i ptysie. na co dzień chrupnąć takie maleństwo do piwka też nie zaszkodzi...

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • kostka (250 g) margaryny lub masła
  • płaska łyżeczka soli
  • 5 jajek
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z solą i margaryną, gotuj aż się rozpuści.


  2. Wsyp mąkę i mieszaj, aż ciasto stanie się zwarte i będzie odchodziło od garnka.
    Zdejmij z ognia i przestudź.

  3. Do przestudzonego ciasta wbij jajko i mieszaj, aż całe się dokładnie wmiesza.
    Podobnie wmieszaj kolejne jajka.
    Ciasto powinno być gładkie i tłustawe.

  4. Za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej wyłóż nieduże porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem.
    Piecz w 180 st. C ok. 25 - 30 minut.
    Nie otwieraj piekarnika!
    Tak upieczone ptysie same w sobie są już przekąską. Ale można również nadziać je słodkim kremem lub pikantnymi pastami.
    Ja zrobiłem pastę z makreli (tyle, że w malakserze) i pastę mięsną. (przepisy na moim blogu - patrz stopka)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń