Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne, a raczej wytrawne przekąski są mile widziane na każdym przyjęciu. Ponieważ będzie grill, będą goście, to muszą być i ptysie. na co dzień chrupnąć takie maleństwo do piwka też nie zaszkodzi...
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1509
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 678
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1509
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 678
Składniki
Zagotuj wodę z solą i margaryną, gotuj aż się rozpuści.
Wsyp mąkę i mieszaj, aż ciasto stanie się zwarte i będzie odchodziło od garnka. Zdejmij z ognia i przestudź.
Do przestudzonego ciasta wbij jajko i mieszaj, aż całe się dokładnie wmiesza. Podobnie wmieszaj kolejne jajka. Ciasto powinno być gładkie i tłustawe.
Za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej wyłóż nieduże porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem. Piecz w 180 st. C ok. 25 - 30 minut. Nie otwieraj piekarnika! Tak upieczone ptysie same w sobie są już przekąską. Ale można również nadziać je słodkim kremem lub pikantnymi pastami. Ja zrobiłem pastę z makreli (tyle, że w malakserze) i pastę mięsną. (przepisy na moim blogu - patrz stopka)