Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas odmówi sobie kawałka ulubionej pizzy? Radość jest podwójna kiedy samemu zrobimy ulubioną pizzę. Zatem do dzieła! :)
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 898
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 63
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 405
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 142
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 898
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 63
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 405
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 142
Składniki
Robienie ciasta powinniście zacząć od rozcieńczenia 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki wody. Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, oliwę i przyprawy. Dodajemy trochę mleka rozcieńczonego z wodą i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając resztę mleka z wodą. Kiedy ciasto będzie wyrobione i będzie odchodzić od ręki i miski odstawiamy na około godzinę, aby wyrosło.
Teraz jest czas na to, aby zrobić między innymi sos pomidorowy ( koncentrat przekładamy do garnuszka, dodajemy przypraw i gotujemy do czasu, aż zacznie bulgotać, następnie odkładamy, aby wystygł). W tym czasie pokrójcie sobie pieczarki, zetrzyjcie ser, pokrójcie szynkę. To od was zależy ile składników i jakich znajdzie się na pizzy. Jeżeli macie ochotę na ser w bokach pokrójcie ser w paseczki. <br /> Nasza wersja pizzy była z pieczarkami, salami, serem salami i mozzarellą.
Po godzinie ciasto wyrośnie na tyle, by zmieściło się na dużej tortownicy o średnicy 30 cm i małej o średnicy 22 cm. Ciasto cienko rozkładamy na tortownicach wcześniej posmarowanych oliwą lub olejem. Jeśli macie ochotę na ser w krawędziach to boki pizzy automatycznie muszą być wyższe. Smarujemy pizzę sosem pomidorowym i wkładamy na około 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyjmujemy, sypiemy serem, układamy składniki i wkładamy do piekarnika. Przed końcem pieczenia zalecam raz jeszcze posypać pizzę serami i piec do momentu ich roztopienia. W sumie pieczemy pizzę około 25 minut w 180 stopniach.