Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizzerinki to miniaturowe pizze, które możesz przygotować z dowolnymi dodatkami. Są bardzo poręczne podczas każdej imprezy!
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 462
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37281
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2571
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 220
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 229
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 462
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37281
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2571
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 220
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 229
Składniki
Przygotuj rozczyn drożdżowy – do ciepłej wody dodaj pokruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru. Dokładnie wymieszaj (do połączenia składników) i odstaw (pod przykryciem z bawełnianej ściereczki) w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przesiej przez sitko mąkę. Dodaj sól, olej i rozczyn drożdżowy. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę – do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj do cebuli mięso mielone i wysmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Podziel wyrośnięte ciasto na 8 części. Każdą porcję rozwałkuj i uformuj z niej kółko. Ułóż tak przygotowane ciasto pizzerinki (w dość dużych odstępach) na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdą sosem i porcją mięsa z cebulą, a także posyp mozzarellą. Zawiń brzeg każdego z kółek, by farsz nie wypłynął.
Wstaw pizzernki do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 20 minut. Podawaj gorące.