Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo lekkie, puszyste , a pizzerinki są wspaniałe, polecam
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4365
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1099
Polecam.
Odsłon: 611
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4365
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1099
Polecam.
Odsłon: 611
Składniki
Najpierw drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże się spieniły.następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. jeśli jest klejące, należy podsypać mąką. Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia :-)
SOS POMIDOROWY Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.
Cebulkę szatkujemy na drobno, paprykę kroimy w małą kosteczkę. paprykę wraz z cebulką podsmażamy na małej ilości oleju. Ser trzemy na tarce, szynkę kroimy na małe paseczki,pieczarki kroimy w plasterki.
Gdy ciasto urośnie odrywamy kawałek i wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach. Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią.
Pizzerniki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.