Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizzerinki-puszyste i wspaniałe, mini pizze

Pizzerinki-puszyste i wspaniałe, mini pizze

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6430

Dodano:

Odsłon: 7052

Ciasto jest bardzo lekkie, puszyste , a pizzerinki są wspaniałe, polecam

Składniki

  • CIASTO
  • rozczyn
  • -5 dag drożdży -2 łyżki cukru
  • -1 szklanka ciepłej wody -3 łyżki mąki
  • reszta składników
  • -0,5 kg mąki -3 łyżki oliwy
  • -0,5 szklanki ciepłej wody -łyżeczka soli
  • SOS POMIDOROWY
  • -1 koncentrat pomidorowy (słoiczek 190g) -3 łyżki wody -3 łyżki oliwy lub oleju
  • -2 ząbki czosnku -trochę oregano i bazylii
  • DODATKI
  • -1 papryka -1 cebula -trochę szynki
  • -trochę sera żółtego -pieczarki -oregano,bazylia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże się spieniły.następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. jeśli jest klejące, należy podsypać mąką.
    Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia :-)

  2. SOS POMIDOROWY Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.

  3. Cebulkę szatkujemy na drobno, paprykę kroimy w małą kosteczkę.
    paprykę wraz z cebulką podsmażamy na małej ilości oleju.

    Ser trzemy na tarce, szynkę kroimy na małe paseczki,pieczarki kroimy w plasterki.

  4. Gdy ciasto urośnie odrywamy kawałek i wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach.
    Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią.

  5. Pizzerniki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2017 "Dlaczego tak długo, to ciasto musi rosnąć? Nie może szybciej?"

Coś bym tu jeszcze z takich "kwiatków" wstawił, ale ciii ;)
Fajna przekąska, tylko nie wiem, dlaczego u nas takie bardziej prostokątne wychodzę hehehe ... Chyba od tego narzekania ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń