Do góry

Przekąski Przepis na:

Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą - bez wyrastania ciasta

Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą - bez wyrastania ciasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 29092

Nie wiedziałam jak nazwać ten wypiek, bo pizzą zdecydowanie nie jest, ciasto kojarzy nam się ze słodkim, placek wydał mi się najwłaściwszym określeniem:). Ciasto drożdżowe i duszone na maśle pieczarki - musiało wyjść pysznie:).

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 40g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 500g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 150g tartej mozzarelli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na rozgrzanym maśle do momentu odparowania wody z pieczarek. Studzimy, mieszamy ze śmietaną i mozzarellą.

  2. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta

  3. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy pieczarki z mozzarellą. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń