Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki kopytkowe

Placki kopytkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 379

Dodano:

Odsłon: 18133

Jak już wcześniej wspominałam, nie wyrzucamy jedzenia, a przynajmniej staramy się. To dlatego wczoraj usmażyłam placki z ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie. Czasami gotuję ich nawet więcej, aby je jakoś ciekawie wykorzystać. Tym razem pomysł mam od Ani z Glasgow, która jest mistrzynią w wykorzystywaniu resztek. Ale wracając do przepisu, to jest to kolejny przepis z kategorii: Kuchenny recykling. I sprawdził się nad wyraz pysznie. Polecam przy podaniu posypać szczypiorkiem.

Składniki

  • 5 łyżek ugotowanych ziemniaków
  • 1- 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Pieprz, sól
  • olej kokosowy do smażenia/ oliwa/ roślinny/
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki kopytkowe

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, jajko. Zagniatamy. Mąki należy dodawać stopniowo. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Robimy gruby wałek z ciasta i spłaszczamy i tniemy kopytka giganty. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń