Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki na sodzie to proste i sycące danie, które przygotujesz w kilka chwil. Dzięki dodatkowi mleka zsiadłego są mięciutkie w środku, a soda nadaje im lekko puszystą strukturę. Możesz je podawać na słodko z cukrem pudrem, konfiturą, miodem czy świeżymi owocami. Świetnie smakują również na słono z masłem czosnkowym, twarożkiem czy wędliną.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7911
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1192
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13683
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7911
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1192
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13683
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Zrób delikatny kopiec. Wsyp cukier i odrobinę soli.
W osobnej misce roztrzep jajko i żółtko z mlekiem zsiadłym.
Wlej mokre składniki do suchych, do środka kopca i mieszaj łyżką aż składniki się połączą. Wtedy krótko zagnieć ciasto aż powstanie zwarte i elastyczne.
Ciasto podziel na mniejsze kawałki, każdy rozpłaszcz w dłoni na grubość około 1 cm. Placki na sodzie nie muszą być idealnie równe.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Placki smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony aż się ładnie zarumienią. Odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.