Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki twarogowe

Placki twarogowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1226

Dodano:

Odsłon: 468

Szybkie i smaczne placuszki z dodatkiem twarogu. Placki można po usmażeniu, posypać cukrem pudrem. Można też dodać mniej, lub więcej cukru. Zależy, jak słodkie lubicie.

Składniki

  • 500 g. twarogu
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki twarogowe

Przygotowanie

  1. Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem, można też przecisnąć przez praskę.
    Dodać żółtka, cukier i mąkę.

  2. Wymieszać żeby składniki się połączyły.
    Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać stopniowo do ciasta.
    Po każdym dodaniu białek. Wymieszać łyżką, do połączenia składników.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką placuszki.
    Smażyć po kilka minut z każdej strony.

  3. Po usmażeniu, można posypać cukrem pudrem. To zależy, jak słodko lubicie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń