Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3551

Dodano:

Odsłon: 14916

Przepyszne. Proste do zrobienia i z tanich składników. Podane z przepysznym sosem skradną niejedno podniebienie.

Składniki

  • placki:
  • cukinia- 2 średnie szt.
  • cebula- 2 szt.
  • czosnek- 2 ząbki
  • jajka- 4 szt.
  • jogurt naturalny- 4 łyżki
  • mąka- 8-10 łyżek
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • sos:
  • majonez- 2 łyżki
  • jogurt naturalny- 4 łyżki
  • ketchup- 4 łyżki
  • ogórki konserwowe- 4 szt.
  • cukier- 1 łyżeczka
  • ocet biały winny- 1 łyżeczka
  • ponadto:
  • Natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posyp solą. Odstaw na 10 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody. Połącz ją z cebulą i natką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj. Jajka włóż do osobnego naczynia. Wymieszaj z jogurtem i mąką. Dołóż do warzyw. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj po dwie łyżki ciasta formując placuszki. Usmaż na złoty kolor z każdej strony. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z sosem. Placuszki podawaj na ciepło z dodatkiem sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń