Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można usmażyć placki z serka wiejskiego? Jak najbardziej! Z powodzeniem zastąpi biały ser w przepisie na klasyczne placki twarogowe. Dzięki serkowi wiejskiemu są nawet bardziej delikatne i smakowite.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3757
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3808
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 383
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 702
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3757
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3808
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 383
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 702
Składniki
Ogrzej jajka i serek wiejski do temperatury pokojowej. Roztrzep w misce jajka z cukrem. Możesz użyć rózgi cukierniczej lub miksera, by jajka nabrały trochę objętości, ale nie ucieraj ich na kogel-mogel. Do jajek dodaj ekstrakt waniliowy i serek wiejski – wraz ze śmietanką, w której zawiedzone są granulki sera. Wymieszaj do połączenia.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesyp do naczynia z jajkami i serkiem. Wymieszaj dokładnie łyżką lub widelcem – do połączenia składników.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) z nieprzywierającą powłoką łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wyłóż 3-4 porcje ciasta, formując z niego niewielkie, okrągłe placki. Smaż przez około 1-2 minuty. Przewróć placuszki na drugą stronę (przedtem upewnij się, czy są już dostatecznie zwarte, by się nie rozpaść) i smaż jeszcze przez 30-60 sekund. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Usmażone placki z serka wiejskiego przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłaniał nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące, oprószone cukrem pudrem. Możesz też zaserwować takie placki z jogurtem owocowym albo z ulubionymi owocami, np. jagodami.