Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-01-2009
Rewelacyjne danie do serwowania na kolację lub obiad.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 490
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9668
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 490
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9668
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Składniki
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, cebulę siekamy, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Po czym smażymy na patelni spore placki. Cytrynę parzymy, ocieramy z niej skórkę, którą wrzucamy do blendera, dodajemy płatki migdałowe - chwilkę miksujemy, po czym dodajemy twarożek podzielony na części i śmietanę - wszystko miskujemy na gladką masę. Na koniec dodajemy pietruszkę lub koperek oraz odrobinę soku wyciśniętego z połówki cytryny, doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem - krótko miksujemy. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Usmażone placki wykładamy na talerze, na każdego placka kładziemy po ok. 2 łyżki twarożku i zwiniętego w rulonik łososia. Dekorujemy gałązkami pietruszki lub koperku i kawałkami cytryny. Pycha!