Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 809 Ocena: 5479
Dodano: 15.06.2020
Odsłon: 4102
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obrać, umyć i po przekrajać na dowolną wielkość osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Osuszone ziemniaki zetrzeć na ręcznej lub mechanicznej tarce do ziemniaków ( ja osobiście wolę na ręcznej ponieważ bardziej mi smakują placki ).
Jak już mamy starte ziemniaki odlać z nich nadmiar wody, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wbić jajka, pokroić drobno szczypior, posolić i wsypać pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać mąkę aby lepiej się związało ciasto i także wymieszać.
Gdy mamy już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane na patelnię wlać olej rozgrzać go i nakładać po około 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu.
Usmażone placki podałam z kwaśną śmietaną i cukrem ponieważ takie lubimy najbardziej. Można również podać z gulaszem lub kto jak lubi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 16 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka placuszki:)0 Kto głosował? | Odpowiedz