Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z cebulką i szczypiorem.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z cebulką i szczypiorem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 428

Dziś na szybko placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Brak dosłownie czasu, z powody załatwiania spraw z nowym mieszkaniem, ale w końcu jestem mega szczęśliwa. Mam to o czym całe życie marzyłam. Jak już ogarnę wszystkie sprawy związane z mieszkaniem będzie więcej czasu i luzów.

Składniki

  • 1,400 kg ziemniaków młodych,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 8 sztuk grubego szczypioru,
  • 2 jajka,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia.
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z cebulką i szczypiorem.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i po przekrajać na dowolną wielkość osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Osuszone ziemniaki zetrzeć na ręcznej lub mechanicznej tarce do ziemniaków ( ja osobiście wolę na ręcznej ponieważ bardziej mi smakują placki ).

  2. Jak już mamy starte ziemniaki odlać z nich nadmiar wody, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wbić jajka, pokroić drobno szczypior, posolić i wsypać pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać mąkę aby lepiej się związało ciasto i także wymieszać.

  3. Gdy mamy już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane na patelnię wlać olej rozgrzać go i nakładać po około 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu.

  4. Usmażone placki podałam z kwaśną śmietaną i cukrem ponieważ takie lubimy najbardziej. Można również podać z gulaszem lub kto jak lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń