Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane z serem żółtym

Placki ziemniaczane z serem żółtym

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 2858

Placki ziemniaczane. Proste i smaczne danie, które wszyscy znają. Chyba każdy ma swój ulubiony przepis. Tym razem postanowiłam trochę je urozmaicić. Dodałam do masy ziemniaczanej ser żółty. Wyszło bardzo smacznie. Spróbujecie? Bardzo lubię placki z sosem śmietanowym. Przyprawiam śmietanę solą i pieprzem, czasem dodaję trochę jogurtu.

Składniki

  • 1 kg. ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 cebula
  • 250 g. sera żółtego (użyłam sera Gouda)
  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z serem żółtym

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie.
    Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami.
    Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda.
    Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić.

    Do utartych ziemniaków dodać jajka mąkę, utarty na małych oczkach
    ser żółty, oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.

  2. Ze szklanki delikatnie odlać wodę, tak żeby została sama skrobia, która
    nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
    Ponownie wymieszać.

    Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Placki smażymy na niewielkim gazie, żeby się nie przypaliły.
    Usmażone placki odsączyć na ręczniki papierowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń