Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę inna wersja popularnych placków z gotowanych ziemniaków. Bardzo delikatne i chrupkie placuszki.
Duża i mała miska, garnek, deska, patelnia, szpatułka, nóż,
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 102
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 102
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Składniki
Mrożony groszek gotujemy wraz z obraną o pokrojoną w drobną kostkę marchew około 10 minut, po czym odsączamy z wody.
Dodajemy do ziemniaków zgniecionych dokładnie , po czym łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy żółtko oraz mąkę i dobrze mieszamy. Ciasto powinno odstawać od ręki, prawie jak na kopytka.
Z zarobionego ciasta formujemy wałek o nożem odcinamy pojedyncze placki. Formujemy w ręku kulkę, po czym spłaszczamy na dłoni i odkładamy na bok na dobrze posypanej mąką powierzchni.
Roztrzepujemy białko z oddzielonego żółtka widelcem i wkładamy każdy placek ostrożnie, aby nie zniekształcić, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju do rumianości, po czym odwracamy na drugą stronę. Odkładamy na papier, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Placuszki mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do głównego dania.