Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe placuszki sezonowe i nie tylko z grzybami leśnymi świeżymi lub mrożonymi.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 356
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 566
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 764
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 356
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 566
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 764
Składniki
Grzyby leśne po oczyszczeniu umyć szybko (żeby nie nasiąkały wodą), pokroić w kostkę nie większą niż 3 cm i obgotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzić (wody nie wylewać - zachować do innych potraw - o wodzie grzybowej będzie w innym przepisie).
Zsiadłe mleko (najlepiej wiejskie, może być świeże, wtedy należy dodać nieco zakwasu np. z jogurtu naturalnego) wlać do wysokiego naczynia i trzepaczką chwilę ubijać. Dodać wodę, całe jajko i mąkę. Ponownie lekko ubijać, aż masa będzie jednolita. Musi być gęsta ale 'spływać' z trzepaczki.
Do ciasta wrzucić odcedzone z nadmiaru wody grzyby, drobno posiekaną cebulę, dosmaczyć solą i pieprzem. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Smażyć na dużej patelni na oleju, który pokrywa cienką warstwą całą powierzchnię - ok. 4 szt. jednorazowo. Patelnia z olejem musi być dobrze nagrzana (inaczej placuszki będą przywierać i wchłaniać dużo tłuszczu). Podczas smażenia dolewać olej aby się nie przypalały. Placuszki należy obracać w poziomie aby równo się rumieniły. Rumiane z obu stron natychmiast podawać - kiedy poleżą tracą swoją chrupkość. Smacznego