Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe placuszki sezonowe i nie tylko z grzybami leśnymi świeżymi lub mrożonymi.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19299
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13062
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1709
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232163
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19299
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13062
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1709
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232163
Składniki
Grzyby leśne po oczyszczeniu umyć szybko (żeby nie nasiąkały wodą), pokroić w kostkę nie większą niż 3 cm i obgotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzić (wody nie wylewać - zachować do innych potraw - o wodzie grzybowej będzie w innym przepisie).
Zsiadłe mleko (najlepiej wiejskie, może być świeże, wtedy należy dodać nieco zakwasu np. z jogurtu naturalnego) wlać do wysokiego naczynia i trzepaczką chwilę ubijać. Dodać wodę, całe jajko i mąkę. Ponownie lekko ubijać, aż masa będzie jednolita. Musi być gęsta ale 'spływać' z trzepaczki.
Do ciasta wrzucić odcedzone z nadmiaru wody grzyby, drobno posiekaną cebulę, dosmaczyć solą i pieprzem. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Smażyć na dużej patelni na oleju, który pokrywa cienką warstwą całą powierzchnię - ok. 4 szt. jednorazowo. Patelnia z olejem musi być dobrze nagrzana (inaczej placuszki będą przywierać i wchłaniać dużo tłuszczu). Podczas smażenia dolewać olej aby się nie przypalały. Placuszki należy obracać w poziomie aby równo się rumieniły. Rumiane z obu stron natychmiast podawać - kiedy poleżą tracą swoją chrupkość. Smacznego