Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki robi się bardzo prosto i szybko. Są delikatne, pyszne i kolorowe. Zasmakują każdemu, kto lubi małe, rumiane placuszki z warzyw. Idealnie nadają się na drugie śniadanie, przekąskę, obiad czy kolacje.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Następnie zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i oliwę oraz wbić jajko. Dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek. Z papryczki chili usunąć pestki i drobno ją posiekać. Pokroić pod skosem natkę pietruszki. Następnie dodać do ciasta odsączoną kukurydzę, pietruszkę i papryczkę chili. Starannie wymieszać. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto.
Na patelni rozgrzać olej. Nabierając masę łyżką, kłaść na olej i smażyć do zrumienienia. Gdy przyrumienią się z dwóch stron, zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placuszki podawać na gorąco z sosem jogurtowym do polania.
Ja przygotowuję dwa sosy – pikantny chili i cebulkowy, a placuszki przed podaniem trzymam w średnio nagrzanym piekarniku.
Polecam.