Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki robi się bardzo prosto i szybko. Są delikatne, pyszne i kolorowe. Zasmakują każdemu, kto lubi małe, rumiane placuszki z warzyw. Idealnie nadają się na drugie śniadanie, przekąskę, obiad czy kolacje.
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 140
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2479
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 140
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2479
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Następnie zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i oliwę oraz wbić jajko. Dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek. Z papryczki chili usunąć pestki i drobno ją posiekać. Pokroić pod skosem natkę pietruszki. Następnie dodać do ciasta odsączoną kukurydzę, pietruszkę i papryczkę chili. Starannie wymieszać. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto.
Na patelni rozgrzać olej. Nabierając masę łyżką, kłaść na olej i smażyć do zrumienienia. Gdy przyrumienią się z dwóch stron, zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placuszki podawać na gorąco z sosem jogurtowym do polania.
Ja przygotowuję dwa sosy – pikantny chili i cebulkowy, a placuszki przed podaniem trzymam w średnio nagrzanym piekarniku.
Polecam.