Do góry

Przekąski Przepis na:

Placuszki z makaronu ryżowego

Placuszki z makaronu ryżowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 3498

Dodano:

Odsłon: 419

Doskonała przekąska imprezowa - szybkie placuszki z makarony ryżowego, które można podać np z krewetkami lub ostrym sosem

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego (cienkie nitki)
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 cebule dymki
  • 1 ostra papryczka ( ostatecznie suszone chilli lub ostra papryka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • DO PODANIA
  • limonka
  • smażone krewetki
  • sos słodko-kwaśny (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placuszki z makaronu ryżowego

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko przestudzić

  2. Dymkę (cebulki i szczypior), kolendrę i czosnek posiekać. Papryczkę pokroić na drobne kawałeczki.
    Wymieszać z makaronem.

  3. Na patelni rozgrzać olej.
    Nakładać porcje makaronu z ziołami i papryczką.
    Makaron będzie się trochę rozjeżdżał ale trzeba go pozgarniać łyżką na jedną kupkę i uformować w placuszki.
    Placki dobrze podsmażyć z jednej strony a następnie odwrócić na drugą i podsmażyć.
    Odsączać placki na ręczniku papierowym.
    Podawać z krewetkami albo sosem słodko-kwaśnym do maczania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 stycznia 2018 Pyszna przekąska, a jak są jeszcze krewetki, to już mnie kupiłaś xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń