Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podpłomyk to najprostsze, łatwe i szybkie w przygotowaniu pieczywo, którego różne warianty spotkać można we wszystkich kuchniach świata. W podstawowym przepisie na podpłomyk znajduje się tylko mąka i woda. Ciasto można dosolić do smaku. Aby było jeszcze smaczniejsze, a przy tym łatwiejsze w obróbce, można dodać do niego trochę tłuszczu. Nie ma jednak przeciwwskazań, by takie pieczywo stało się przedmiotem kulinarnych improwizacji. Wyjątkowo pyszne są na przykład podpłomyki z nadzieniem serowym. Zapieczony pomiędzy chrupiącymi warstwami chlebka ser cudownie się ciągnie. Możesz podkręcić jego smak, dodając trochę ziół albo czosnku.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4563
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417973
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4563
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417973
Składniki
Wymieszaj w misce mąkę z solą. Stopniowo dodaj do niej wodę, a następnie oliwę. Cały czas mieszaj, aż powstanie dość gęste, lepkie ciasto. Podziel je na mniejsze porcje, ułóż na desce lub talerzu, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 15 minut.
Zetrzyj ser na dużych oczkach tarki.
Rozwałkuj cienko kulki ciasta na podsypanej mąką stolnicy. Połowę placków oprósz serem i ziołami. Przykryj drugą połową i zlep brzegi tak, by zamknąć farsz w środku.
Po kolei obsmaż podpłomyki na suchej, rozgrzanej patelni – około 1-2 minuty po każdej ze stron.
Gotowe podpłomyki podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami. Smakują wspaniale z sosami, np. pomidorowym lub tzatziki.