Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwica wieprzowa ach ta polędwica ... chciałem ją zrobić tylko w sosie musztardowym ale żona namówiła mnie abym nadział ją śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie wyszło przepysznie.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3359
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1953
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 607
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3359
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1953
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 607
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Składniki
Oczyszczoną z błon polędwicę rozetnij rozwijając na duży płat ( patrz zdjęcie poniżej ) i pobij lekko trzonkiem noża przez folię, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Ułóż z brzegu rozcięte na pół śliwki i całość zwiń w roladę. Obwiąż ją nicią lub sznurkiem bawełnianym. Zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty i włóż na minimum 30 do lodówki. W między czasie zrób sos. Na odrobinie oleju podsmaż na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebule i starty czosnek. Dodaj 2 łyżki kaparów i łyżką musztardy francuskiej, wymieszaj i po chwili zalej szklanką bulionu (1 kostka rosołowa na 1 szklankę). Zagotuj i dodaj 5-6 łyżek słodkiej śmietany. Co chwilę mieszając zredukuj do lekko gęstej konsystencji. Na patelni mocno rozgrzej łyżkę masła klarowanego i obsmaż z każdej strony polędwicę do pierwszych rumianych śladów, przełóż do formy lub blachy do zapiekania, polej z góry resztą marynaty i włóż do piekarnika rozgrzanego na 190-200 oC na 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, nakryj folią aluminiową i pozostaw na 5 minut alby polędwica "odpoczęła". Na talerz nałóż łyżką sos musztardowy, na każdą z tych łyżek sosu połóż 2 cm plaster polędwicy, poprósz solą i pieprzem, ozdób natką pietruszki. Więcej, bo aż 14 zdjęć z etapów przygotowania polędwiczki do zobaczenia na blogu