Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 5778
Dodano: 16.10.2016
Odsłon: 4804
3-4 os. | 60 min | średnie | tanie |
Oczyszczoną z błon polędwicę rozetnij rozwijając na duży płat ( patrz zdjęcie poniżej ) i pobij lekko trzonkiem noża przez folię, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Ułóż z brzegu rozcięte na pół śliwki i całość zwiń w roladę. Obwiąż ją nicią lub sznurkiem bawełnianym.
Zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty i włóż na minimum 30 do lodówki.
W między czasie zrób sos. Na odrobinie oleju podsmaż na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebule i starty czosnek. Dodaj 2 łyżki kaparów i łyżką musztardy francuskiej, wymieszaj i po chwili zalej szklanką bulionu (1 kostka rosołowa na 1 szklankę). Zagotuj i dodaj 5-6 łyżek słodkiej śmietany. Co chwilę mieszając zredukuj do lekko gęstej konsystencji.
Na patelni mocno rozgrzej łyżkę masła klarowanego i obsmaż z każdej strony polędwicę do pierwszych rumianych śladów, przełóż do formy lub blachy do zapiekania, polej z góry resztą marynaty i włóż do piekarnika rozgrzanego na 190-200 oC na 18-20 minut.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, nakryj folią aluminiową i pozostaw na 5 minut alby polędwica "odpoczęła".
Na talerz nałóż łyżką sos musztardowy, na każdą z tych łyżek sosu połóż 2 cm plaster polędwicy, poprósz solą i pieprzem, ozdób natką pietruszki.
Więcej, bo aż 14 zdjęć z etapów przygotowania polędwiczki do zobaczenia na blogu
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)