Do góry

Przekąski Przepis na:

Pomidory o bazyliowej nucie

Pomidory o bazyliowej nucie

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5407

Dodano:

Odsłon: 1680

Proste i szybkie pomidorki nadziewane,można zrobić w piekarniku lub na grillu:)

Składniki

  • pomidory 1,5 kg
  • cebula mała
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki i bazylia po 1/2 pęczka
  • szynka 150g
  • bułka tarta 6 łyżek
  • masło 3 łyżki
  • sól
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomidory o bazyliowej nucie

Przygotowanie

  1. Sześć pomidorów umyć,od strony ogonka odciąć "czapeczki"(na 1/3 wysokości pomidorka).Lekko wydrążyć.Resztę pomidorów sparzyć,obrać ze skórki wraz z wydrążonym miąższem i odciętymi częściami posiekać.

  2. Cebulę obrać,umyć i posiekać.Połączyć ją z pomidorami i drobno pokrojonym czosnkiem.Posolić.Dusić pod przykryciem,aż woda odparuje.

  3. Natkę i bazylię opłukać,drobno posiekać.Razem z pokrojoną w kostkę szynką dodać do podduszonych pomidorów.

  4. Nadzieniem napełnić wydrążone pomidory,każdy posypać łyżeczką bułki tartej i obłożyć wiórkami masła.

  5. Pomidory ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornej formie,piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniC lub grillować na aluminiowej tacce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 21 lipca 2013 pomidorki to ja mogę w każdej postaci a Twoja wersja wygląda pysznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 21 lipca 2013 Dziękuję,cieszę się,że się podoba:)pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 lipca 2013 Ciekawy przepis na pomidory, same pyszne składniki, więc na bank potrawa pyszna, zabieram do książki :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń