Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można przygotować jako danie piknikowe, wtedy pomidorów nie opiekamy. Wystarczy oczyścić połówki pomidorów z nasion, osaczyć, naciąć, ułożyć na papierowych ręcznikach i odstawić na godzinę. A użycie majonezu przygotowanego od podstaw wzbogaci smak.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 59
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 46
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 59
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 46
Składniki
Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową. W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia.
Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotową masą wypełniłem połówki pomidorów, ozdobiłem pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Podgrzałem krótko w piekarniku.