Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popcorn z kurczaka to fantastyczna przystawka, która zaskoczy wszystkich domowników. Tych kąsków drobiowych możesz także użyć do obiadu lub jako chrupiący element sałatki. Przekąska świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno, koniecznie podana z sosem. Sprawdzi się ketchup, sos jogurtowy lub tysiąca wysp. Aby uzyskać idealne kawałki kurczaka i zdecydowanie ułatwić sobie pracę, użyj na wpół zamrożonego mięsa i ostrego noża. Dzięki tym trikom otrzymasz piękne, równe kąski. Jeśli potrzebujesz więcej chrupiących przekąsek, proporcjonalnie zwiększ ilość składników.
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 36
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 117
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 121
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 36
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 117
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 121
Składniki
Kurczaka umyj, osusz, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie wyjmij i pokrój kurczaka ostrym nożem w małe kawałki przypominające kostkę. Przygotuj dwie mniejsze i jedną większą miskę. Do dwóch mniejszych wsyp mąkę pszenną i bułkę tartą, a do większej wlej maślankę, wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Dzięki obecności sody lub proszku do pieczenia drobiowy popcorn będzie bardziej chrupiący.
Obtocz kurczaka w mące, strzepnij nadmiar, po czym włóż drobiowe kąski do marynaty. Odstaw na ok. 30 minut, następnie wyławiaj każdy kawałek kurczaka, chwile trzymaj na widelcu i obtaczaj w bułce tartej. Kurczakowy popcorn smaż w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, po czym wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do przygotowania drobiowych kuleczek możesz użyć frytkownicy lub upiec przekąskę w piekarniku.
Gotowy popcorn z kurczaka podawaj na ciepło z ulubionym dipem. Zimne kąski możesz dorzucić do sałatki.