Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popsy z cukinii to kwintesencja radości z lata. Te zaskakujące przekąski są naprawdę łatwe do zrobienia, a duża ilość dodatków zapewnia charakterny smak. W zależności od upodobań możesz usmażyć popsy w głębokim tłuszczu lub upiec. Serwuj je z domowym sosem pomidorowym, ketchupem lub sosem tzatziki.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Obierz cebulkę i drobno posiekaj, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, oczyszczoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, po chwili czosnek, a na koniec paprykę. Dopraw solą i pieprzem, po czym chwilę przesmażaj. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ułóż na sicie i pozwól, aby sok swobodnie ściekał. Na koniec odciśnij. Możesz posolić cukinię, by szybciej i efektywniej wydobyć z niej płyn.
Do miski przełóż ugotowane i rozgniecione tłuczkiem ziemniaki, podsmażone warzywa i odsączoną cukinię. Następnie wbij 1 jajko i 1 łyżkę mąki, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj łyżką masę, aby stała się jednorodna. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać łyżkę posiekanych, świeżych ziół. Odstaw mieszaninę na 10-15 minut. W tym czasie przygotuj 3 miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej jajko (następnie roztrzep), a do trzeciej bułkę tartą. Z warzywnej masy uformuj kule wielkości jajka, następnie obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
Smaż popsy na mocno rozgrzanym tłuszczu i odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Jeśli preferujesz dania pieczone, dosyp do bułki tartej drobno starty parmezan, wymieszaj i panieruj warzywne przekąski w ten sposób. Popsy podawaj od razu po przygotowaniu, posypane natką pietruszki oraz dołączonym sosem.