Do góry

Przekąski Przepis na:

Praliny z koziego sera i gruszkowy chutney

Praliny z koziego sera i gruszkowy chutney

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6786

Dodano:

Odsłon: 652

Prosta, ale bardzo smaczna przekaska - swietne polaczenie smakowe slodkiej gruszki z serem o zdecydowanym smaku.

Składniki

  • 300 g koziego sera
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 4 gałązki tymianku
  • 100 g twardego sera koziego
  • siekane migdały
  • dowolne mieszane zioła
  • GRUSZKOWY CHUTNEY:
  • 400 g gruszek
  • 1 szalotka
  • 1 mała papryczka chili
  • 100 ml białego octu winnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru żelującego 2: 1
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Praliny z koziego sera i gruszkowy chutney

Przygotowanie

  1. Kozi ser (istotna jest jego konsystencja - musi dac sie formowac i nie moze byc zbyt miekki) wymieszac ze skórka cytrynowa, miodem i listkami tymianku. Doprawic sola, pieprzem i ew. chili a nastepnie formowac kulki wielkosci praliny.
    Twardy kozi ser utrzec bardzo drobno, nastepnie obtoczyc w nim 1/3 pralin, 1/3 w mielonych migdalach i 1/3 w ziolach.
    Kazda praline wlozyc do papierowj foremki i odstawic do lodówki.

    Gruszki obrac, wyciac gnazda nasienne i pokroic w kostke, szalotke równiez pokroic w drobna kostke.
    Imbir i papryczke chili drobno posiekac.
    Gruszki i szalotke zalac winem, dodac imbir, chili, cynamon, sól i wanilie, wszystko zagotowac i dusic ok. 10 min na malym ogniu.
    Nastepnie wyjac laske wanilii, dodac cukier zelujacy, gotowac na duzym ogniu przez 4 minuty a potem wlac do goracych sloików, zamknac i postawic do góry dnem do wystygniecia.

  2. Gruszki obrac, wyciac gnazda nasienne i pokroic w kostke, szalotke równiez pokroic w drobna kostke.
    Imbir i papryczke chili drobno posiekac.
    Gruszki i szalotke zalac winem, dodac imbir, chili, cynamon, sól i wanilie, wszystko zagotowac i dusic ok. 10 min na malym ogniu.
    Nastepnie wyjac laske wanilii, dodac cukier zelujacy, gotowac na duzym ogniu przez 4 minuty a potem wlac do goracych sloików, zamknac i postawic do góry dnem do wystygniecia.

  3. Chutney podawac z pralinami i ew. cienkimi plastrami suszonych gruszek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń