Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, ale bardzo smaczna przekaska - swietne polaczenie smakowe slodkiej gruszki z serem o zdecydowanym smaku.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1312
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 37
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1312
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 37
Składniki
Kozi ser (istotna jest jego konsystencja - musi dac sie formowac i nie moze byc zbyt miekki) wymieszac ze skórka cytrynowa, miodem i listkami tymianku. Doprawic sola, pieprzem i ew. chili a nastepnie formowac kulki wielkosci praliny. Twardy kozi ser utrzec bardzo drobno, nastepnie obtoczyc w nim 1/3 pralin, 1/3 w mielonych migdalach i 1/3 w ziolach. Kazda praline wlozyc do papierowj foremki i odstawic do lodówki. Gruszki obrac, wyciac gnazda nasienne i pokroic w kostke, szalotke równiez pokroic w drobna kostke. Imbir i papryczke chili drobno posiekac. Gruszki i szalotke zalac winem, dodac imbir, chili, cynamon, sól i wanilie, wszystko zagotowac i dusic ok. 10 min na malym ogniu. Nastepnie wyjac laske wanilii, dodac cukier zelujacy, gotowac na duzym ogniu przez 4 minuty a potem wlac do goracych sloików, zamknac i postawic do góry dnem do wystygniecia.
Gruszki obrac, wyciac gnazda nasienne i pokroic w kostke, szalotke równiez pokroic w drobna kostke. Imbir i papryczke chili drobno posiekac. Gruszki i szalotke zalac winem, dodac imbir, chili, cynamon, sól i wanilie, wszystko zagotowac i dusic ok. 10 min na malym ogniu. Nastepnie wyjac laske wanilii, dodac cukier zelujacy, gotowac na duzym ogniu przez 4 minuty a potem wlac do goracych sloików, zamknac i postawic do góry dnem do wystygniecia.
Chutney podawac z pralinami i ew. cienkimi plastrami suszonych gruszek.