Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki z dodatkiem sera i wyglądem przypominająca obwarzanki to propozycja na smaczną przekąskę ;)
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3797
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41875
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 257
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 394
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3797
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41875
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 257
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 394
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko wlać do wody i podgrzać. Jedno jajo i jedno żółtko roztrzepać widelcem. Pozostałe żółtko pozostawić do posmarowania wierzchu. Do zaczynu wlać kilka łyżek mleka i dodać 2 łyżki mąki, zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na ok. 20 min. Następnie ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Prostokąt posmarować serem i posypać cukrem pudrem.
Zwinąć rulon i pociąć na paski szer. ok. 4-5 cm. Z każdej części zrobić wałek, poskręcać i połączyć ze sobą końce. Odstawić do napuszenia na ok. 30 min.
Wyrośnięte drożdżówki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 min. Smacznego!