Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki z dodatkiem sera i wyglądem przypominająca obwarzanki to propozycja na smaczną przekąskę ;)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12669
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1434
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13801
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5782
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12669
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1434
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13801
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5782
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko wlać do wody i podgrzać. Jedno jajo i jedno żółtko roztrzepać widelcem. Pozostałe żółtko pozostawić do posmarowania wierzchu. Do zaczynu wlać kilka łyżek mleka i dodać 2 łyżki mąki, zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na ok. 20 min. Następnie ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Prostokąt posmarować serem i posypać cukrem pudrem.
Zwinąć rulon i pociąć na paski szer. ok. 4-5 cm. Z każdej części zrobić wałek, poskręcać i połączyć ze sobą końce. Odstawić do napuszenia na ok. 30 min.
Wyrośnięte drożdżówki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 min. Smacznego!