Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jeden z tych przepisów, który zawsze warto mieć pod ręką. Tak przygotowane bułeczki czosnkowe będą nie tylko genialnym poczęstunkiem dla gości. Sprawdzą się również idealnie w roli przekąski na rodzinnych spotkaniach lub też po prostu cudownym comfort foodem, czyli jedzeniem na pocieszenie.
Polecam.
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 139
Składniki
Drożdże wymieszaj w misce z cukrem, 2 łyżkami mąki oraz ok. 100 ml ciepłego (ale nie wrzącego) mleka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn będzie gotowy, wymieszaj w osobnej misie wszystkie pozostałe składniki na bułeczki. Następnie dodaj do nich zaczyn. Całość zagnieć na jednolite i elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. W razie potrzeby możesz podsypać je delikatnie mąką. Odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie bułeczek. Miękkie masło, ser starty na tarce o drobnych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszaj dokładnie z posiekaną drobno natką pietruszki.
Gdy ciasto będzie wyrośnięte, przełóż je na stolnicę i podziel na 12 równych kulek. Każdą z nich lekko rozpłaszcz i nadziej porcją przygotowanego wcześniej farszu. Zagnieć brzegi i uformuj bułeczkę.
Kuleczki ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, tak aby lekko stykały się brzegami. Możesz ułożyć je w jednym dużym naczyniu lub rozłożyć na dwa mniejsze po 6 bułeczek w każdym. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki czosnkowe wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 30 minut. Najlepiej smakują lekko ciepłe.