Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proziaki w moim regionie są bardzo znane i oczywiście lubiane. Ja po swojemu je przerobiłam, i smakiem się (nie tylko ja ????) zachwyciłam. Zachowały swoje składniki podstawowe, ale dzięki koperkowi i olejowi rzepakowemu chili wyszły wyjątkowe. Żółtego koloru ciasto nabrało, a podczas jedzenia nutę ostrości się wyczuwało. Wyszły naprawdę znakomicie, same smakowały wyśmienicie, z kefirem idealnie, a jako dodatek do sałatek genialnie.
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 212
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1091
Polecam.
Odsłon: 1079
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 212
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1091
Polecam.
Odsłon: 1079
Składniki
W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy kefir, cukier oraz olej chili. Całość dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto dzielimy na dwie części. Jeszcze raz, krótko zagniatamy i wałkujemy na okrąg o grubości ok. 1 cm (średnica ok. 24 cm z tej porcji). Za pomocą nożyka do pizzy kroimy na 6 części, lub 9 jak kto woli. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy po 2 min z każdej str., na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Kiedy się upieką i będą złociste, pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: ja piekę pod przykryciem, ciasto lepiej rośnie.