Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniec roku niewątpliwie należy do śledzi. Smakowita przekąska śledziowa sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas zabawy sylwestrowej. Możesz zrobić na przykład proste – co nie znaczy banalne – koreczki z ziemniaków, korniszonów i śledzi w śmietanie. Niebanalne, bo dzięki swej prostocie są wspaniałe w smaku, a przy tym nie da się przygotować ich na godzinę przed imprezą. Poświęć im chwilę, bo warto!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 913
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2790
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3345
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 913
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2790
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3345
Składniki
Opłucz filety śledziowe i włóż na około 2 godziny do miski z zimna wodą. Wodę co pół godziny wymieniaj. Mocz śledzie tak długo, aż uzyskają pożądany smak (prosto z solanki są bardzo słone). Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę. W ten sam sposób pokrój obrane jabłko. Cebulę przelej na sitku wrzątkiem. Połącz cebulę z jabłkiem.
Wymieszaj w misce śmietanę, majonez, cebulę i jabłko. Dopraw pieprzem, ewentualnie odrobiną soli (w zależności od tego, jak słone są śledzie).
Ułóż w wysokim naczyniu (np. w słoiku) śledzie, przekładając ich warstwy warstwami sosu. Wstaw do lodówki na 2 dni.
Na dzień przed przygotowaniem koreczków ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki w łupinach.
W dniu przygotowania koreczków obierz ziemniaki i pokrój w plastry. Na każdym plastrze ziemniaka ułóż złożony na pół kawałek śledzia. Całość zepnij wykałaczką i udekoruj niewielkim korniszonem.