Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z bakłażana to połączenie smaków kuchni gruzińskiej oraz greckiej. Takie danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, lunch czy lekka kolacja. Roladki są bowiem bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3468
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3468
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Składniki
Odetnij końcówki bakłażana i pokrój go na płaskie, długie plastry. Grubość płatów nie powinna przekraczać więcej niż 5 mm. Warzywa umyj i posól, a następnie odstaw na 15 minut, by puściły sok. Po tym czasie wytrzyj plastry ręcznikiem papierowym, by zniwelować gorycz warzywa.
Każdy plaster bakłażana nasmaruj z obu stron oliwą. Umieść warzywa na tacce aluminiowej do grillowania lub na patelni grillowej i obsmaż z obu stron, aż się zarumienią. Gdy płaty będą już gotowe, odłóż je na talerz lub tacę.
Następnie przygotuj pastę do farszu. Umieść sery w miseczce i zmieszaj widelcem na gładką masę. Obierz czosnek i przepuść przez praskę. Posiekaj też drobno orzechy oraz kolendrę. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Wymieszaj wszystkie składniki razem i dopraw solą oraz pieprzem.
Na każdy plaster bakłażana wyłóż łyżkę farszu i dość ciasno zawijaj w roladkę. Jeśli boisz się, że roladka się rozwinie, możesz ją przebić wykałaczką. Gotową przekąskę serwuj posypanymi listkami kolendry.