Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z bakłażana to połączenie smaków kuchni gruzińskiej oraz greckiej. Takie danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, lunch czy lekka kolacja. Roladki są bowiem bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1531
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231926
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5037
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1531
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231926
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5037
Składniki
Odetnij końcówki bakłażana i pokrój go na płaskie, długie plastry. Grubość płatów nie powinna przekraczać więcej niż 5 mm. Warzywa umyj i posól, a następnie odstaw na 15 minut, by puściły sok. Po tym czasie wytrzyj plastry ręcznikiem papierowym, by zniwelować gorycz warzywa.
Każdy plaster bakłażana nasmaruj z obu stron oliwą. Umieść warzywa na tacce aluminiowej do grillowania lub na patelni grillowej i obsmaż z obu stron, aż się zarumienią. Gdy płaty będą już gotowe, odłóż je na talerz lub tacę.
Następnie przygotuj pastę do farszu. Umieść sery w miseczce i zmieszaj widelcem na gładką masę. Obierz czosnek i przepuść przez praskę. Posiekaj też drobno orzechy oraz kolendrę. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Wymieszaj wszystkie składniki razem i dopraw solą oraz pieprzem.
Na każdy plaster bakłażana wyłóż łyżkę farszu i dość ciasno zawijaj w roladkę. Jeśli boisz się, że roladka się rozwinie, możesz ją przebić wykałaczką. Gotową przekąskę serwuj posypanymi listkami kolendry.