Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tamilskie krokiety ziemniaczane z tuńczykiem. Tamilowie to druga co do wielkości grupa etniczna w Sri Lance. Kuchnia tamilska jest pełna aromatów, słynie z wielu korzennych i intensywnych przypraw. Pochodzące ze Sri Lanki krokiety ziemniaczane z tuńczykiem są wyśmienitą zakąską na każdą okazję. Aromatyczne i pikantne krokieciki znikają z talerza w mgnieniu oka.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Składniki
Ziemniaki ugotuj i rozdrobnij widelcem tak, aby pozostały drobne kawałeczki.
Cebule pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj. Razem zeszklij na oliwie z oliwek i dodaj do masy ziemniaczanej.
Tuńczyka odsącz i rozdrobnionego dodaj do masy.
Następnie dodaj drobno posiekane papryczki chilli, starty imbir, posiekaną pietruszkę, miętę i indyjską przyprawę curry.
Masę dokładnie wymieszaj, przyprawiając solą do smaku.
Z masy formuj małe kuleczki o średnicy ok. 4 cm. Następnie obtocz je w jajku i bułce tartej.
Krokiety smaż na głębokim tłuszczu w temperaturze około 170°C przez 3-4 minut na złoty kolor.