Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiad była rybka mintaj ale przepisu nie podawałam bo przecież każdy potrafi usmażyć rybę. A na kolację wymyśliłam racuchy z jabłkami i do tego gorące kakao aby nam lepiej smakowało. Powiem wam że racuszki wyszły rewelacyjne, puchate i godne polecenia. Mam nadzieję że podobają się wam moje przepisy choć czasami są przykre komentarze ale już się do tego przyzwyczaiłam nie każdemu się dogodzi.
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 827
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 455
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 827
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 455
Składniki
Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, następnie pokroić na mniejsze cząstki. Do miski dodać mąkę, cukier, jajka, ocet, drożdże oraz ciepłe mleko ( ale nie gorące ).
Wszystko w misce dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać wcześniej przygotowane jabłka.
Jak już dodamy jabłka również wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z jabłkami. Odstawić całość w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do wyrośnięcia ciasta aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto już ładnie wyrośnie na patelnię wlać olej rozgrzać go i łyżką umoczoną w wodzie nakładać warstwę ciasta. Racuszki smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor ( nie dolewać oleju w czasie smażenia, jeżeli jest go mało wlać rozgrzać i dopiero kłaść kolejną porcję ciasta ).
Usmażone racuchy ułożyć na talerzu ( dodany ocet nie wchłania dużo oleju w racuchy ).
Tak przygotowane racuchy można podawać kto z czym lubi np. z cukrem pudrem lub ulubionym sosem, u nas był cukier puder i do nich gorące kakao.
A na obiad miałam ziemniaki rybkę mintaj oraz surówkę z kiszonej kapusty z cebulą i olejem doprawiona pieprzem i cukrem.