Do góry

Przekąski Przepis na:

Przepyszne racuchy drożdżowe z jabłkami.

Przepyszne racuchy drożdżowe z jabłkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 1931

Dodano:

Odsłon: 688

Dziś na obiad była rybka mintaj ale przepisu nie podawałam bo przecież każdy potrafi usmażyć rybę. A na kolację wymyśliłam racuchy z jabłkami i do tego gorące kakao aby nam lepiej smakowało. Powiem wam że racuszki wyszły rewelacyjne, puchate i godne polecenia. Mam nadzieję że podobają się wam moje przepisy choć czasami są przykre komentarze ale już się do tego przyzwyczaiłam nie każdemu się dogodzi.

Składniki

  • 3 szklanki mąki (szklanka pojemność 210 ml),
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 2 jabłka (400 g),
  • olej do smażenia.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przepyszne racuchy drożdżowe z jabłkami.

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, następnie pokroić na mniejsze cząstki. Do miski dodać mąkę, cukier, jajka, ocet, drożdże oraz ciepłe mleko ( ale nie gorące ).

  2. Wszystko w misce dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać wcześniej przygotowane jabłka.

  3. Jak już dodamy jabłka również wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z jabłkami. Odstawić całość w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do wyrośnięcia ciasta aż podwoi swoją objętość.

  4. Gdy ciasto już ładnie wyrośnie na patelnię wlać olej rozgrzać go i łyżką umoczoną w wodzie nakładać warstwę ciasta. Racuszki smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor ( nie dolewać oleju w czasie smażenia, jeżeli jest go mało wlać rozgrzać i dopiero kłaść kolejną porcję ciasta ).

  5. Usmażone racuchy ułożyć na talerzu ( dodany ocet nie wchłania dużo oleju w racuchy ).

  6. Tak przygotowane racuchy można podawać kto z czym lubi np. z cukrem pudrem lub ulubionym sosem, u nas był cukier puder i do nich gorące kakao.

  7. A na obiad miałam ziemniaki rybkę mintaj oraz surówkę z kiszonej kapusty z cebulą i olejem doprawiona pieprzem i cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń