Do góry

Przekąski Przepis na:

puszyste naleśniki deserowe

puszyste naleśniki deserowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 297

Dodano:

Odsłon: 12288

naleśniki w wersji puszystej - nie mylić z pancakes podane składniki sa na 12-15 naleśników

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki (tzw. biszkoptowa 450)
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli i cukru
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
puszyste naleśniki deserowe

Przygotowanie

  1. ubij cale jajka z odrobina soli. Jezeli nalesniki maja byc bardzo puszyste oddzielnie ubij bialka z odrobina soli i odstaw je na chwile na bok i oddzielnie ubij żółtka.

  2. do ubitych jajek (lub żółtek) dolej polowe porcji mleka i miksuj lub dobrze wymieszaj.

  3. zacznij dodawać mąkę (najlepiej przesiewając stopniowo przez sitko) ciagle mieszając ciasto.

  4. Ciągle mieszając ciasto stopniowo dodawaj na zmianę mleko, mąkę, wodę i szczypte cukru.
    Jeżeli ciasto ma być bardzo puszyste użyj wody gazowanej.

  5. Jezeli oddzielnie ubiles bialka dodaj je na koniec do ciasta delikatnie mieszaj calosc.

  6. odstaw ciasto na 15 minut żeby zgęstniało.
    smaż na patelni delikatnie posmarowanej Twoim ulubionym tłuszczem.

  7. na puszystość naleśników maja wpływ - odpowiednio w kolejności od największego :
    - oddzielne ubijanie piany z białek
    - dodanie wody mineralnej gazowanej
    - przesiewanie maki przy wyrabianiu ciasta

  8. czym nadziewać i jak składać naleśniki pozostawiam Waszej inwencji :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń