Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
naleśniki w wersji puszystej - nie mylić z pancakes podane składniki sa na 12-15 naleśników
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Składniki
ubij cale jajka z odrobina soli. Jezeli nalesniki maja byc bardzo puszyste oddzielnie ubij bialka z odrobina soli i odstaw je na chwile na bok i oddzielnie ubij żółtka.
do ubitych jajek (lub żółtek) dolej polowe porcji mleka i miksuj lub dobrze wymieszaj.
zacznij dodawać mąkę (najlepiej przesiewając stopniowo przez sitko) ciagle mieszając ciasto.
Ciągle mieszając ciasto stopniowo dodawaj na zmianę mleko, mąkę, wodę i szczypte cukru. Jeżeli ciasto ma być bardzo puszyste użyj wody gazowanej.
Jezeli oddzielnie ubiles bialka dodaj je na koniec do ciasta delikatnie mieszaj calosc.
odstaw ciasto na 15 minut żeby zgęstniało. smaż na patelni delikatnie posmarowanej Twoim ulubionym tłuszczem.
na puszystość naleśników maja wpływ - odpowiednio w kolejności od największego : - oddzielne ubijanie piany z białek - dodanie wody mineralnej gazowanej - przesiewanie maki przy wyrabianiu ciasta
czym nadziewać i jak składać naleśniki pozostawiam Waszej inwencji :)