Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
naleśniki w wersji puszystej - nie mylić z pancakes podane składniki sa na 12-15 naleśników
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1063
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 66
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1063
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 66
Składniki
ubij cale jajka z odrobina soli. Jezeli nalesniki maja byc bardzo puszyste oddzielnie ubij bialka z odrobina soli i odstaw je na chwile na bok i oddzielnie ubij żółtka.
do ubitych jajek (lub żółtek) dolej polowe porcji mleka i miksuj lub dobrze wymieszaj.
zacznij dodawać mąkę (najlepiej przesiewając stopniowo przez sitko) ciagle mieszając ciasto.
Ciągle mieszając ciasto stopniowo dodawaj na zmianę mleko, mąkę, wodę i szczypte cukru. Jeżeli ciasto ma być bardzo puszyste użyj wody gazowanej.
Jezeli oddzielnie ubiles bialka dodaj je na koniec do ciasta delikatnie mieszaj calosc.
odstaw ciasto na 15 minut żeby zgęstniało. smaż na patelni delikatnie posmarowanej Twoim ulubionym tłuszczem.
na puszystość naleśników maja wpływ - odpowiednio w kolejności od największego : - oddzielne ubijanie piany z białek - dodanie wody mineralnej gazowanej - przesiewanie maki przy wyrabianiu ciasta
czym nadziewać i jak składać naleśniki pozostawiam Waszej inwencji :)