Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznańskie danie regionalne, czyli pyry z gzikiem i sznytlochem (szczypiorkiem). Lekkie, proste danie z Wielkopolski. Kiedyś prócz polewki i śledzia najpopularniejsze danie postne w Poznaniu, dziś podawane w restauracjach jako przysmak regionalny.
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 124
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1189
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31233
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3650
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4630
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8129
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 124
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1189
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31233
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3650
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4630
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8129
Składniki
Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek.
Przekrawamy każdy ziemniak na pół, ale nie do końca. Lekko rozchylamy i wkładamy między połówki odrobinę masła, solimy, zawijamy ziemniaka w folię spożywczą.
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut.
Ser wykładamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy sól, pieprz i śmietanę. Łączymy całość doskonale. Następnie kroimy drobno szczypiorek i dorzucamy do sera.
Na talerze nakładamy przekrojone ziemniaki lekko odwinięte z folii, dajemy w środek twarożek ze szczypiorkiem .
Pyra z gzikiem gotowa!