Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na przepyszne placuszki z jabłuszkami. Coś w sam raz na słodką przekąskę czy też wczesny podwieczorek. Moje chłopaki je uwielbiają. Szybko, prosto i pysznie. :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 213
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2723
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 874
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14365
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 213
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2723
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 874
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14365
Składniki
Drożdże rozrobić z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Przykryć ręcznikiem papierowym i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Mąki przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli, miękkie masło, jajko, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera z końcówką do ciast drożdżowych. Gotowe ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, za pomocą łyżki nałożyć niewielkie porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu, przez ok. 2-3 min. obracając co jakiś czas. Usmażone racuszki przełożyć na ręcznik papierowy.
Podawać z czym dusza zapragnie.
Smacznego !
:)