Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuszki smażone bez tłuszczu

Racuszki smażone bez tłuszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24908

Dodano:

Odsłon: 24037

Propozycja na puszyste, słodkie i błyskawiczne w przygotowaniu racuszki z jabłkami smażone bez tłuszczu.

Składniki

  • 3 jabłka
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka 1,5 %
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • + jogurt pieczone jabłko i rodzynki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać cynamon, cukier brązowy, proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie suche składniki.

    Następnie dodajemy mleko, 1,5 łyżki oleju rzepakowego i wbijamy jajko - wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach - skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, dodajemy do masy i mieszamy.

  2. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor na patelni do naleśników.

    * Przed pierwszym nałożeniem masy na patelnię dla pewności możemy ją delikatnie wysmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

    Całość podałam z jogurtem typu pieczone jabłko i posypałam rodzynkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 13 sierpnia 2014 uwielbiam, a od lat nie robilam. ten przepis jest swietny, zabieram do wypróbowania:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 01 sierpnia 2014 Każdymi racuszkami mogę się zajadać, uwielbiam je:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 01 sierpnia 2014 Uwielbiam racuszki bez i z jabłkami z jogurtem jeszcze nie próbowałam ale przepis zabieram w najbliższym czasie będą gościły u mnie w domu

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń