Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3937
Dodano: 29.06.2017
Odsłon: 17962
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mleko podgrzej delikatnie. Drożdże utrzyj z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstaw. Resztę mleka zagotuj. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru soku na sitku. Zalej je wrzącym mlekiem. Resztą mleka zalej tartą bułkę, wymieszaj. Do sparzonych ziemniaków dodaj żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy. Połącz dokładnie z ziemniaczaną masą. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj po łyżce masy. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane sosem bądź ketchupem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)