Do góry

Przekąski Przepis na:

Rewelacyjne kapuśniaczki z białą kapustą i grzybami

Przepis dnia 2017-11-27
Rewelacyjne kapuśniaczki z białą kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 6251

Dodano:

Odsłon: 40622

zapraszam na rewelacyjne paszteciki czy jak kto woli kapuśniaczki z pysznym farszem z białej kapusty z grzybami. Smakują rewelacyjnie,są mięciutkie,puszyste.

Składniki

  • Ciasto
  • -5 dag drożdży świeżych -1,5 szkl mleka (szkl 250ml) -3 łyżki cukru
  • -1 łyżeczka soli -100g masła lub margaryny
  • -3 żółtka -700g mąki pszennej tortowej + do podsypania
  • FARSZ
  • -2 małe marchewki -2 małe cebule -3 duże garście suszonych grzybów lub 200g pieczarek
  • -pół łyżeczki pieprzu ziołowego -pół łyżeczki majeranku -pół łyżeczki papryki słodkiej
  • -pół łyżeczki wegety -2 łyżki masła -300g białej kapusty
  • DODATKOWO
  • -majeranek do posypania -trochę mleka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Drożdże wkruszamy do miski,dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

    Dodajemy żółtka,rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę -mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto -jak się klei podsypujemy mąką.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

  2. FARSZ

    Białą kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.

  3. W osobnym garnku smażymy na maśle posiekaną cebulkę,grzyby (suszone trzeba wcześniej zalać wrzątkiem) oraz startą marchew.Chwilę smażymy i dodajemy kapuste. Dusimy około 10 minut i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. I farsz gotowy :)

  4. WYKONANIE


    Ciasto wałkujemy,układamy farsz

  5. zawijamy kawałek dokładnie sklejając odcinamy

  6. kroimy na mniejsze kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem ,smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem (można też kminkiem)
    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor.

  7. I gotowe :)
    Kapuśniaczki są pyszne,pulchne,mięciutkie :) Idealne jako przekąska na co dzień jak i na świąteczny czas :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaki-katriny 21 listopada 2017 Kapusty dajemy 300g (napisane w notatkach,przepraszam za kłopot)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 18 listopada 2017 Super przepis, jeszcze nie robilam w ciescie drozdzowym. Juz podciagam rekawy i zabieram sie za robote :-)) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 listopada 2017 Do tego jeszcze kubek gorącego barszczyku i do południa można jakoś przeżyć ;)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń