Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-11-2017
zapraszam na rewelacyjne paszteciki czy jak kto woli kapuśniaczki z pysznym farszem z białej kapusty z grzybami. Smakują rewelacyjnie,są mięciutkie,puszyste.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4117
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11275
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6475
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5464
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13482
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5256
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4117
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11275
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6475
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5464
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13482
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5256
Składniki
CIASTO Drożdże wkruszamy do miski,dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy żółtka,rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę -mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto -jak się klei podsypujemy mąką.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
FARSZ Białą kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.
W osobnym garnku smażymy na maśle posiekaną cebulkę,grzyby (suszone trzeba wcześniej zalać wrzątkiem) oraz startą marchew.Chwilę smażymy i dodajemy kapuste. Dusimy około 10 minut i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. I farsz gotowy :)
WYKONANIE Ciasto wałkujemy,układamy farsz
zawijamy kawałek dokładnie sklejając odcinamy
kroimy na mniejsze kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem ,smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem (można też kminkiem) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
I gotowe :) Kapuśniaczki są pyszne,pulchne,mięciutkie :) Idealne jako przekąska na co dzień jak i na świąteczny czas :)