Do góry

Przekąski Przepis na:

Rogaliki 3-składnikowe z pieczarkami, kurczakiem i serem

Rogaliki 3-składnikowe z pieczarkami, kurczakiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 450

Dodano:

Odsłon: 16764

Te proste rogaliki robi się bardzo szybko, a smakują niesamowicie. Można je jeść z sosami lub same jako przekąska.

Składniki

  • Ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego w kostce
  • 30 g masła
  • 400 g piersi z kurczaka + olej do smażenia 30 ml
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: tymianek suszony, sól, pieprz,
  • Do dekoracji: sezam biały
  • Dodatkowo: 1 żółtko
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki 3-składnikowe z pieczarkami, kurczakiem i serem

Przygotowanie

  1. Z mąki, śmietany 18% i masła zagnieść ciasto ze szczyptą soli. Następnie rozwałkować w rulon i podzielić na porcje.

  2. Uformować kule, które schłodzić przez 20 minut w zamrażalniku, a później na bieżąco wałkować i resztę ciasta przechowywać w lodówce.

  3. Farsz:
    Pieczarki pokroić w plasterki. Kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle kolejno cebulę, pieczarki i czosnek. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ser zetrzeć na tarce, połączyć z pieczarkami i kurczakiem.

  4. Każdą kulkę ciasta wałkować i dzielić na 8 kawałków (jak w kształt pizzy).

  5. Na każdą część ciasta rozłożyć farsz.

  6. Całość zawijać w rogaliki.

  7. Rogaliki posmarować z wierzchu żółtkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20-25 minut (do uzyskania złotego koloru).

  8. Rogaliki są gotowe:)
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń