Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wygląda świetnie, smakuje i nawet nie jest trudna
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 102
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 91
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 102
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 91
Składniki
Buraki ugotować do miękkości, obrać i zmiksować na gładką masę. Białko jajka ubić na sztywno. Do masy buraczkowej dodać żółtko, sól i mleko, olej oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Ubite białko delikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia.
Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem wzdłuż zwijanego brzegu ułożyć paski śledzi. Ponownie ściśle zwinąć w roladę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić na dość grube plastry.