Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a smaczna i dekoracyjna potrawa. Idealna na ciepłą kolację. Wszyscy, którzy jej próbowali wzięli przepis :)
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 721
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 721
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Składniki
Jajka ubić mikserem, dodać majonez i drobno starty ser. Masę wylać na blachę (24 x 40 cm) wyłożoną pergaminem. Piec w 180 st. ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Grzyby (ja daję pół na pół leśne i pieczarki, w oryginalnym przepisie są tylko pieczarki) drobno pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić pieprzem i solą (ja przyprawiam gotową mieszanką tzw. 18-stu ziół ojca Mateusza), poddusić ok 10 minut. Surowego fileta umyć, pokroić (1 filet na 4-5 części), rozbić jak na kotlety i przyprawić przyprawą do kurczaka, czosnkiem i majerankiem.
Na upieczony i ciepły (!) placek serowy nałożyć kurczaka i odsączone pieczarki. Całość zawinąć formując roladę. Ja przekrajam taką zwiniętą roladę na pół i przekładam razem z pergaminem na którym się piekła do kwadratowej formy żaroodpornej. Piekę jeszcze 30-35 min w 180 st.. Po upieczeniu wystarczy tylko wyciągnąć papier spod rolady i można podawać na stół. Można oczywiście upiec w tej samej blaszce, w jakiej piekło się masę serową i potem przełożyć na półmisek, ale ja unikam przekładania długiej gorącej rolady (nie mam wprawy :)). Można również piec w keksówce, ale potem jest trudniej wyjąć roladę.
Roladę zawijam wcześniej, może postać kilka godzin i te 30-35 min piekę już po przybyciu gości. Rolada jest również dobra odgrzewana i na zimno. Naprawdę polecam. Ja w zamrażalce mam zawsze wcześniej podsmażone grzyby, wtedy zrobienie rolady jest jeszcze szybsze