Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a smaczna i dekoracyjna potrawa. Idealna na ciepłą kolację. Wszyscy, którzy jej próbowali wzięli przepis :)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 288
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2868
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 288
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2868
Składniki
Jajka ubić mikserem, dodać majonez i drobno starty ser. Masę wylać na blachę (24 x 40 cm) wyłożoną pergaminem. Piec w 180 st. ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Grzyby (ja daję pół na pół leśne i pieczarki, w oryginalnym przepisie są tylko pieczarki) drobno pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić pieprzem i solą (ja przyprawiam gotową mieszanką tzw. 18-stu ziół ojca Mateusza), poddusić ok 10 minut. Surowego fileta umyć, pokroić (1 filet na 4-5 części), rozbić jak na kotlety i przyprawić przyprawą do kurczaka, czosnkiem i majerankiem.
Na upieczony i ciepły (!) placek serowy nałożyć kurczaka i odsączone pieczarki. Całość zawinąć formując roladę. Ja przekrajam taką zwiniętą roladę na pół i przekładam razem z pergaminem na którym się piekła do kwadratowej formy żaroodpornej. Piekę jeszcze 30-35 min w 180 st.. Po upieczeniu wystarczy tylko wyciągnąć papier spod rolady i można podawać na stół. Można oczywiście upiec w tej samej blaszce, w jakiej piekło się masę serową i potem przełożyć na półmisek, ale ja unikam przekładania długiej gorącej rolady (nie mam wprawy :)). Można również piec w keksówce, ale potem jest trudniej wyjąć roladę.
Roladę zawijam wcześniej, może postać kilka godzin i te 30-35 min piekę już po przybyciu gości. Rolada jest również dobra odgrzewana i na zimno. Naprawdę polecam. Ja w zamrażalce mam zawsze wcześniej podsmażone grzyby, wtedy zrobienie rolady jest jeszcze szybsze