Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, puszyste ciasto i delikatne, śmietankowe nadzienie to prawdziwy rarytas dla każdego smakosza warzywnych przekąsek. Taka rolada serowo-pomidorowa apetycznie prezentuje się na świątecznym stole i rodzinnym przyjęciu. Do wykonania nadzienia możesz dodać dowolne zioła, a także pieczoną paprykę, rzodkiewki lub surowego ogórka. Przystawkę możesz przygotować dzień wcześniej i w całości przechować w lodówce.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 553
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10110
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2894
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 553
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10110
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2894
Składniki
Wykonanie rolady rozpocznij od przygotowania ciasta. Obierz marchewki i zetrzyj na jarzynowej tarce. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz z nich skórkę i pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć marchewkę i pomidory, po czym podsmażaj około 15 minut, aby marchewka zmiękła, a sok z pomidorów odparował. Dopraw solą, cukrem i pieprzem i odstaw do przestygnięcia.
Oddziel żółtka od białek. W misce utrzyj żółtka, dodaj mąkę, a następnie podsmażone warzywa. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do warzywnej masy i delikatnie wymieszaj, by masa nadal była puszysta. Wyłóż ciasto na dużą blachę (ok. 30 × 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15-20 minut. Po upieczeniu przykryj ciasto ściereczką i po kilku minutach oddziel od papieru do pieczenia. Pozostaw ciasto na ściereczce i wystudź.
Zmiksuj pokruszony twarożek z serkiem kanapkowym, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, a także dodaj posiekaną zieleninę. Na przestygły, warzywny blat wyłóż serowy farsz i rozsmaruj. Ciasno zwiń roladę, zawiń w papier i włóż do lodówki na kilka godzin (nawet na całą noc). Po tym czasie wyjmij, pokrój na plastry i podawaj.