Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada szpinakowa w takiej wersji na pewno zachwyci każdego. Jest przepyszna w smaku, szybka w przygotowaniu i doskonała na drugi dzień, więc jest to świetna propozycja na imprezową przekąskę, którą można wcześniej zrobić. Kurczak wędzony doskonale komponuje się ze szpinakowym biszkoptem, a dodatek serka czosnkowego jeszcze bardziej podkręca smak. Polecam spróbować :-)
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 51
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 187
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 290
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 142
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 51
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 187
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 290
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 142
Składniki
Szpinak delikatnie rozmrozić i przełożyć na suchą patelnię. Smażyć do całkowitego odparowania wody, pod koniec dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażyć i wystudzić. Szpinak przełożyć do miski. Białka oddzielić od żółtek. Do szpinaku dodać 4 żółtka, mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Całość delikatnie wymieszać.
Blachę z piekarnika wysmarować punktowo masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę szpinakową rozsmarować na całej powierzchni blachy na grubość ok. 1 cm i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 12 minut (UWAGA - każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto pilnować ciasta podczas pieczenia). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt szpinakowy wystudzić, następnie zimny przełożyć na ręcznik kuchenny i zerwać delikatnie papier. Filet z kurczaka pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać serek twarożkowy z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku i posiekanym koperkiem, na koniec doprawić go solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Serek rozsmarować na całej powierzchni ciasta szpinakowego. Na górę ułożyć plasterki wędzonego filetu. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, przełożyć je do folii aluminiowej lub spożywczej i włożyć do lodówki na min. 2 h, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić na plastry. Polecam, bo rolada jest rewelacyjna w smaku :-) SMACZNEGO!!!