Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 1538

Dodano:

Odsłon: 9512

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to niebywała przystawka! Nadaje się na każdą porę roku i wyglądała na danie żywcem wyjęte z dobrej restauracji. Nam najlepiej smakuję z dodatkiem serka chrzanowego, ale śmiało można zastosować także inne dodatki.

Składniki

  • 4 jajka
  • 400 gramów mrożonego szpinaku
  • 100 gramów łososia wędzonego na zimno
  • 150 gramów serka chrzanowego (np. Almette)
  • Sól i czosnek do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Szpinak przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody, gotujemy przez kilka minut do miękkości i studzimy
    • Następnie nadmiar wody odcedzamy na sitku, solimy i dodajemy płaską łyżeczkę czosnku granulowanego
    • Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy
    • Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą szpinakową
    • Masę cienko rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a później pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

  2. • Gotowe ciasto szpinakowe wyjmujemy i studzimy, ciasto powinno być wciąż miękkie i sprężyste
    • Na placku rozsmarowujemy serek chrzanowy, układamy łososia i całość zawijamy w roladę
    • Następnie roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
    • Po tym czasie roladę kroimy na plastry

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń