Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i efektowna przekąska, którą uwielbiają goście? Rolada z łososiem to fantastyczna przekąska na różnego rodzaju imprezy i rodzinne spotkania. Pięknie się prezentuje na półmiskach, a jej przygotowanie to naprawdę bułka z masłem.
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 324
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 315
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 155
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 93
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 324
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 315
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 155
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 93
Składniki
Przygotowania rozpocznij od rozmrożenia szpinaku na sitku. Nadmiar wody odciśnij.
Następnie zacznij przygotowywać ciasto na omlety szpinakowe. Żółtka jajek oddziel od białek. Do żółtek dodaj mąkę i ucieraj na gładką masę, by nie powstawały grudki. Następnie dodaj szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, czyli szczyptę gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz.
Białka jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtkowo-szpinakowej. Połącz wszystko delikatnie przy pomocy łyżki. W międzyczasie dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej masę szpinakową i wyrównaj łyżką. Piecz 8-10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, ostudź.
Serek śmietankowy połącz z chrzanem. Jeśli nie lubisz ostrzejszych smaków, możesz ten krok pominąć. Na blat stołu lub stolnicy rozwiń folię spożywczą i delikatnie ułóż upieczony wcześniej placek szpinakowy papierem do góry. Następnie delikatnie ściągnij papier do pieczenia.
Na całej powierzchni placka szpinakowego rozsmaruj serek śmietankowy. Następnie ułóż plasterki wędzonego łososia. Całość zwiń w roladę i owiń folią spożywczą. Końce zakręć. Tak przygotowaną roladę włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokrój roladę na ukośne plastry o grubości około 1-1,5 cm.