Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 8131
Dodano: 15.02.2010
Odsłon: 166076
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Szpinak rozmrażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.Smażymy do odparowania i studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek. Wystudzony szpinak miksujemy z żółtkami, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka.Delikatnie mieszamy.
Blachę o wym.23x35 wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy ok.20 minut w tem. 190 st.C.
Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy połączonymi twarożkami, a następnie układamy na całej powierzchni płaty łososia. Posypujemy ostrą papryką /nie za dużo/ i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zwijamy dość ciasno roladę i zawijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby rolada zastygła!
Podajemy z chrzanem lub sosem z jogurtu, chrzanu i cytryny. SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (42)

kasia-p 23 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Ładnie się prezentuje. Wypróbuję przepis :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

avena65 21 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Przepis wypróbowałam i jest fantastyczny. Jutro robię w innej wersji, gdyż nie mogę w konkursie wykorzystać łososia. W zamian spróbuję zrobić z tatarem z szynki. Zobaczę, co z tego wyjdzie....7 Kto głosował? | Odpowiedz

monia32 23 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Rewelacja smak niesamowity a efekt na talerzu fantastyczny,miałam obawy czy nie popęka ale nie....Polecam, odjazdowa...7 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 10 października 2011Zgłoś do usunięcia
Witam Asiu.Zadałaś ciekawe pytanie.Nigdy nie próbowałam robić z serkiem feta, ale myślę, ze można zaryzykować .Obawiam się tylko, że ser feta będzie za słony, ale jeśli już bym się zdecydowała na ten ser, to na pewno użyłabym taki bez zalewy i przypraw. Gdybyś zrobiła tą roladę z fetą, to proszę napisz, czy wyszła smaczna. Pozdrawiam.8 Kto głosował? | Odpowiedz

asia111 10 października 2011Zgłoś do usunięcia
Twoja rolada wygląda bardzo efektownie, bankietowo, napisz mi proszę czy można połączyć serek almette i fetę czy to zepsuje smak, pozdrawiam asia6 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 04 września 2011Zgłoś do usunięcia
ROBIŁAM JUŻ DWA RAZY ,SMACZNA A CO NAJWAŻNIEJSZE ŁADNIE PREZENTUJE SIĘ NA STOLE.POLECAM.5 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 16 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Grażyna to ciasto szpinakowe jest bardzo delikatne i podczas zwijania trzeba to robić z wyczuciem, ale myślę, że po leżakowaniu w lodówce w folii aluminiowej będzdzie wszystko ok.Pozdrawiam i życzę smacznego.5 Kto głosował? | Odpowiedz

Grazyna_nn4 15 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Co zrobiłam nie tak,że upieczony szpinak wysmarowałam i gdy zaczęłam zwijać pękał mi/??? poradżcie Pa pa19 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 28 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Witam Jura.Bardzo dziękuję za opinię i cieszę się, że rolada smakowała. Robię ją zawsze na ważne okazje ze względu na jej wygląd i walory smakowe. Pozdrawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz

jura 28 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Potrawa rewelacyjna, delikatna w smaku i miła dla oka. Świetny przepis4 Kto głosował? | Odpowiedz