Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczna w smaku i bardzo efektowna przekąska. Doskonała na domówkę, spotkanie z przyjaciółmi oraz romantyczny wieczór we dwoje. Jeśli jeszcze nie lubicie szpinaku, to w tej formie na pewno Was oczaruje.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 16
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3299
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1306
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1859
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 607
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 16
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3299
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1306
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1859
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 607
Składniki
Zamrożony szpinak wrzucić na suchą nagrzaną patelnię teflonową, podgrzewać, często mieszając, aż do rozmrożenia. Wcisnąć czosnek i przesmażać, aż woda całkowicie odparuje; posolić. Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia. Oddzielić białka od żółtek, żółtka dodać do szpinaku i zblendować na gładką masę; białka ubić w misce na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Dodać do szpinaku i całość delikatnie połączyć szpatułką, by piana nie opadła. Największą blaszkę (37 x 25) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać jej powierzchnię i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przygotować folię spożywczą, na nią przełożyć letni placek tak, by papier był na górze, ściągnąć go delikatnie. Szerokim nożem rozsmarować na całej powierzchni serki Almette, na to cieniutką warstwą chrzan (jesli wolicie, można go wcześniej po prostu wymieszać z serkami), pokruszyć nitki chilli; ułożyć łososia. Całość ciasta zrolować ciasno wzdłuż dłuższego boku, potem zawinąć w folię spożywczą tak, by powstał cukierek (skręcamy końce). Dla pewności możecie zawinąć jeszcze w folię aluminiową, ale nie ma takiej konieczności, jeśli ciasno zrolujecie roladę. Na kilka godzin wstawić do lodówki, by się przegryzła i uzyskała pożądany kształt. Kroić na około centymetrowe plastry, podawać z ćwiartkami cytryny. Smacznego!