Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczna w smaku i bardzo efektowna przekąska. Doskonała na domówkę, spotkanie z przyjaciółmi oraz romantyczny wieczór we dwoje. Jeśli jeszcze nie lubicie szpinaku, to w tej formie na pewno Was oczaruje.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 788
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8144
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13016
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 363
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 125
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2226
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 788
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8144
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13016
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 363
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 125
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2226
Składniki
Zamrożony szpinak wrzucić na suchą nagrzaną patelnię teflonową, podgrzewać, często mieszając, aż do rozmrożenia. Wcisnąć czosnek i przesmażać, aż woda całkowicie odparuje; posolić. Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia. Oddzielić białka od żółtek, żółtka dodać do szpinaku i zblendować na gładką masę; białka ubić w misce na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Dodać do szpinaku i całość delikatnie połączyć szpatułką, by piana nie opadła. Największą blaszkę (37 x 25) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać jej powierzchnię i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przygotować folię spożywczą, na nią przełożyć letni placek tak, by papier był na górze, ściągnąć go delikatnie. Szerokim nożem rozsmarować na całej powierzchni serki Almette, na to cieniutką warstwą chrzan (jesli wolicie, można go wcześniej po prostu wymieszać z serkami), pokruszyć nitki chilli; ułożyć łososia. Całość ciasta zrolować ciasno wzdłuż dłuższego boku, potem zawinąć w folię spożywczą tak, by powstał cukierek (skręcamy końce). Dla pewności możecie zawinąć jeszcze w folię aluminiową, ale nie ma takiej konieczności, jeśli ciasno zrolujecie roladę. Na kilka godzin wstawić do lodówki, by się przegryzła i uzyskała pożądany kształt. Kroić na około centymetrowe plastry, podawać z ćwiartkami cytryny. Smacznego!