Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki śledziowe stanowią idealny pomysł na przekąskę wigilijną i nie tylko. To bardzo proste w przygotowaniu danie, na tak zwany jeden kęs. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą: nieco słone śledzie, słodka papryka i lekko ostra cebulka. Wyjątkowa jest tu z pewnością oliwka, która dodaje wykwintnego i aromatycznego aromatu. Dużą zaletą jest także szybkość przygotowania – jeśli śledzików zabraknie, wystarczy chwila, by uzupełnić braki.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1119
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1119
Składniki
Śledzie opłucz pod wodą i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je pieprzem z każdej strony.
Paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój ją w cienkie paseczki. Przełóż je do durszlaka i przelej wrzątkiem przez ok. 30 minut, by je sparzyć. Osusz.
Szalotkę obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz także użyć robota kuchennego.
Na każdym płacie śledzia, przy jednym końcu połóż oliwkę. Zwiń rybę w roladkę i postaw ją otworem do góry. Oliwkę dociśnij do wnętrza, by na górze powstało trochę miejsca.
W wolne miejsce na górze roladki włóż odrobinę szalotki. Na wierzch wepchnij paseczki papryki.
Roladki śledziowe włóż do lodówki. Podawaj po schłodzeniu przez ok. 2-3 godziny, udekorowane świeżym koperkiem.